ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ-ΠΑΙΔΕΙΑΣΧΕΔΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ & ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΤΕΣ


6- ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ / ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ

6.1- Προστασία κι ανάδειξη αρχιτεκτονικού νεοκλασικού κτιριακού πλούτου της πόλης. Τεκμηρίωση κι αξιοποίηση καταγραφής με ηλεκτρονική καταλογοποίηση όλων των καταγεγραμμένων νεοκλασικών από υπηρεσίες του δήμου και συλλογικότητες. Παράλληλα αναζήτηση πόρων για την αποκατάσταση τους, προστασίας τους, καθαριότητας των.

6.2- Προστασία κι ανάδειξη κι άλλων αρχιτεκτονικών στυλ του μεσοπολέμου και μετέπειτα, π.χ.art nouveau, παραδοσιακά, μοντέρνα.

6.3- Ανάληψη πρωτοβουλίας για την ίδρυση μουσείου αρχιτεκτονικής σε συνεργασία με εξειδικευμένους φορείς. Το μουσείο αρχιτεκτονικής κρίνεται ως μια αναγκαιότητα όχι μόνο για την πόλη της Αθήνας αλλά για το σύνολο του εθνικού χώρου δεδομένης της ποιότητας υλοποιημένου και μη υλοποιημένου έργου που παρήχθη και συνεχίζεται να παράγεται στην Ελλάδα. Η ανάληψη πρωτοβουλίας εντοπίζεται στην προεργασία της κεντρικής ιδέας του εγχειρήματος, του σχεδιασμού του περιεχομένου του, του εντοπισμού θέσης και την αναζήτηση πόρων για την υλοποίηση του.

6.4- Θεσμοθέτηση προκήρυξης αρχιτεκτονικών διαγωνισμών για την σύνταξη αρχιτεκτονικών μελετών του δήμου ιδιαίτερης σημασίας, για όσες δηλαδή μελέτες δεν εκπονούνται στον δήμο. Για μικρότερης κλίμακας έργα οι αρχιτεκτονικοί διαγωνισμοί θα απευθύνονται σε νέους κάτω των 40 ετών.

6.5- Καθιέρωση θεσμού διετούς πανελλήνιας έκθεσης αρχιτεκτονικού έργου (biennale ελληνικής αρχιτεκτονικής).

6.7-  Καθιέρωση θεσμού διετούς διεθνούς έκθεσης εικαστικού έργου -Διεθνής Βiennale Τέχνης - κατά το πρότυπο της biennale της Βενετίας. Σκοπός του θεσμού αυτού είναι να καθιερωθεί η Αθήνα στο διεθνές καλλιτεχνικό στερέωμα ως καλλιτεχνική μητρόπολη.

6.8- Ίδρυση μουσείου των Καλλάς και Ελληνογενών πληθυσμών.

ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ / ΓΛΥΠΤΙΚΗ

6.9- Παραχώρηση σε εικαστικούς καλλιτέχνες (βάσει ποιοτικής αξιολόγησης) υποδομών-ατελιέ, σε κατάλληλα διαμορφωμένους άδειους βιομηχανικούς χώρους, με αντάλλαγμα κάποια έργα να δωρίζονται από τους ίδιους καλλιτέχνες προς το δήμο.   

6.10-Καθιέρωση θεσμού ετήσιας πανελλήνιας έκθεσης ελληνικού εικαστικού έργου.

6.11-Ίδρυση τμήματος αυτοδιαχειριζόμενης λογικής για την προώθηση της έκθεσης ελληνικού εικαστικού έργου σε πόλεις του εξωτερικού. Το τμήμα αυτό θα είναι λειτουργικό μέρος του Ενιαίου Φορέα Προώθησης Διανομής Ελληνικού Πολιτιστικού και Πνευματικού έργου στο εξωτερικό

6.12-Παραχώρηση υποδομών για διοργάνωση από τους ίδιους τους καλλιτέχνες εκθέσεων (ατομικών κι ομαδικών) χωρίς μεσάζοντες.

ΜΟΥΣΙΚΗ / ΧΟΡΟΣ

6.13-Προώθηση ισομερώς όλων των ειδών της ελληνικής μουσικής παραγωγής χωρίς μονομέρειες κι αποκλεισμούς. Από την παραδοσιακή δημοτική μουσική μέχρι τη σύγχρονη πρωτοπορία. Με εκδηλώσεις και προβολές.

6.14-Θεσμοθέτηση φεστιβάλ ελληνικού έντεχνου τραγουδιού, με αντίστοιχες βραβεύσεις στίχου, μουσικής, ερμηνείας.

6.15-Ίδρυση Μουσείου Ρεμπέτικου Τραγουδιού με δωρεά 600 και πλέον μουσικών οργάνων επώνυμων ρεμπετών και προσωπικών τους αντικειμένων. Την δωρεά αυτή θα την κάνει συμπολίτης μας, απόγονος καταξιωμένου ρεμπέτη και φίλος της δημοτικής μας κίνησης, προς τον δήμο της Αθήνας. Την επιμέλεια της μουσειολογικής μελέτης θα αναλάβει γνωστός σκηνοθέτης με περγαμηνές στο χώρο του ρεμπέτικου.

6.15-Για τον χορό θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην εκμάθηση ελληνικών χορών στα σχολεία του δήμου.

6.16-Σε ομάδες χορού θα παραχωρηθούν περιοδικά για στέγη, άδειοι βιομηχανικοί χώροι κατάλληλα διαμορφωμένοι και λοιπή υλικοτεχνική βοήθεια ανάλογα με τα οικονομικά του δήμου. Επίσης το έργο των ομάδων που θα είναι υπό την αιγίδα του δήμου θα προωθείται στο εξωτερικό μέσω του Ενιαίου Φορέα Προώθησης Διανομής Ελληνικού Πολιτιστικού και Πνευματικού Έργου.       

6.17-Ίδρυση Ενιαίου Φορέα Προώθησης Διανομής Ελληνικού Πολιτιστικού και Πνευματικού Έργου στο εξωτερικό. Για κάθε τέχνη θα υπάρχει αντίστοιχο τμήμα εντός του.

6.18- Καθιέρωση φεστιβάλ χορού όλων των ειδών.

ΘΕΑΤΡΟ

6.18-Παραχώρηση υποδομών και στέγης, με περιοδική εναλλαγή, σε θεατρικά σχήματα για ανέβασμα ελληνικού θεατρικού έργου.

6.19-Διαγωνισμός με βραβεία για τη συγγραφή ελληνικού θεατρικού έργου.

6.20-Συμπαράσταση στην ιδέα της Θεατρικής Ολυμπιάδας γνωστού σκηνοθέτη που έχει αναλάβει σχετική πρωτοβουλία. Ο δήμος οφείλει να σταθεί αρωγός σε αυτή την προσπάθεια.

6.21-Προώθηση αρχαίων κλασικών έργων μέσω του Ενιαίου Φορέα Προώθησης Διανομής Ελληνικού Πολιτιστικού και Πνευματικού Έργου στο εξωτερικό.

6.22-Δημιουργία θεσμού ετήσιου πανελλήνιου φεστιβάλ ερασιτεχνικού θεάτρου. 

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ  / ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ / ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗ ΤΕΧΝΗ

6.23-Δημιουργία ετήσιου διεθνούς φεστιβάλ πολιτικού κινηματογράφου.

6.24-Στο πλαίσιο της πρόθεσης η Αθήνα να καταστεί κινηματογραφική πόλη, η προσέλκυση κινηματογραφικών στούντιος από τις Ηνωμένες Πολιτείες στην Αθήνα κρίνεται αναγκαία δεδομένης της δραστηριοποίησης σημαντικών ελλήνων επαγγελματιών της ομογένειας στην κινηματογραφική βιομηχανία των ΗΠΑ. ΕλληνοΑμερικάνοι παραγωγοί και ιδιοκτήτες κινηματογραφικών στούντιος στις ΗΠΑ έχουν εκδηλώσει κατά καιρούς το ενδιαφέρον τους να επενδύσουν στην Ελλάδα στο αντικείμενο του κινηματογράφου. Ο δήμος της Αθήνας μπορεί να παραχωρήσει εκτάσεις, άδεια βιομηχανικά κτίρια και υποδομές στον χώρο του Ελαιώνα, φυσικά με συμφέροντα ανταποδοτικά οφέλη και για τις δυο πλευρές.    

6.25-Δημιουργία δημοτικής τηλεόρασης, σε πρώτη φάση διαδικτυακής, με την μέθοδο της αυτοδιαχείρισης. Σε δεύτερη φάση θα πρέπει υπάρξει μελέτη για σύνδεση της με δορυφορική τηλεοπτική πλατφόρμα, απευθυνόμενη στον ελληνισμό όπου γης.

6.26-Παροχή στέγης, φιλοξενία αυτοδιαχειριζόμενου ραδιοφώνου από απολυμένους, πρώην εργαζομένους στην ΕΤ.

6.27-Δημιουργία θεσμού ετήσιας πανελλήνιας έκθεσης φωτογραφίας στο πλαίσιο της Πανελλήνιας Έκθεσης Εικαστικού Έργου και προώθηση της μέσω του Ενιαίου Φορέα Προώθησης Διανομής Ελληνικού Πολιτιστικού και Πνευματικού Έργου στο εξωτερικό.

6.28-Συμμετοχή του δήμου σε συμπαραγωγές ελληνικών ταινιών χαμηλού κόστους με καθαρά κοινωνικό περιεχόμενο κι υψηλή αισθητική. Οι συμπαραγωγές αυτές θα αποτελούν επίσης αντικείμενο προώθησης, διανομής στο εξωτερικό μέσω του Ενιαίου Φορέα Προώθησης Διανομής Ελληνικού Πολιτιστικού και Πνευματικού Έργου.

6.30-Ενίσχυση κι υποστήριξη ομάδων και καλλιτεχνών στο είδος της πειραματικής τέχνης, καθώς επίσης των αντίστοιχων ποιοτικών δραστηριοτήτων στο αντικείμενο της τέχνης του δρόμου.

ΠΑΙΔΕΙΑ

6.31-Δημιουργία θεσμού ετήσιου συνεδρίου ΕλληνοΚινεζικής φιλοσοφίας

6.32-Δημιουργία του θεσμού «Φιλοσοφικές Περιπλανήσεις» με ετήσια διοργάνωση στην Αθήνα συνεδρίων φιλοσοφίας από χώρες της οικουμένης.

6.33-Διοργάνωση ετήσιου πανελλήνιου διαγωνισμού λογοτεχνίας και ποίησης.

6.34-Ίδρυση Ελεύθερου Πανεπιστήμιου Λαϊκής Επιμόρφωσης βασισμένο στην ιδέα του αείμνηστου Αντρέα Λεντάκη.

6.35-Κοινωνικά σχολεία (community schools). Πιλοτική προσαρμογή υφιστάμενων σχολείων σε πνευματικό κέντρο, ανοιχτό στην κοινωνία και για όλες τις ηλικίες, μετά το πέρας του ωραρίου των μαθημάτων.

6.36-Πιλοτική εφαρμογή διδασκαλίας αρχαίων ελληνικών σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, κατά το πρότυπο αντιστοίχων της Βορείου Ελλάδος.

6.37-Μέριμνα επανελληνισμού παιδιών τρίτης/τετάρτης γενεάς ομογενών, με συνδυασμό καλοκαιρινών διακοπών και εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας και ιστορίας.

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

6.38-Συστηματική οργανωμένη τουριστική προβολή της Αθήνας με παράλληλες δράσεις σε όλους τους τομείς δραστηριοτήτων, βάσει σχεδίου για τον τουρισμό του Ενιαίου Φορέα Προώθησης Διανομής Ελληνικού Πολιτιστικού και Πνευματικού Έργου.

6.39-Στενή συνεργασία με την τουριστική βιομηχανία προς άμεση επίλυση των προβλημάτων και των αναγκών που προκύπτουν.

6.40-Ενίσχυση του συνεδριακού και θεματικού τουρισμού με συγκεκριμένες στοχεύσεις του Ενιαίου Φορέα Προώθησης Διανομής Ελληνικού Πολιτιστικού και Πνευματικού Έργου

6.41-Δημιουργία δικτύου Μεσογειακών Πρωτευουσών, στο πλαίσιο της πολιτικής ιδέας μιας Μεσογειακής Ένωσης.

6.42-Δημιουργία δικτύου αρχαίων Ελληνικών πόλεων.

6.43-Δημιουργία δικτύου βυζαντινών πόλεων

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ   

6.44-Εστίαση του ενδιαφέροντος του δήμου σε θέματα ερασιτεχνικού αθλητισμού κι άθλησης του πολίτη για όλες τις ηλικίες.

6.45-Ενεργή συμμετοχή σε διεθνή καμπάνια για την μόνιμη τέλεση των ολυμπιακών ερασιτεχνικού αθλητισμού στην Ελλάδα  

6.46-Εστίαση του ενδιαφέροντος του δήμου σε θέματα επαγγελματικού αθλητισμού καθώς και εκδήλωση ειλικρινούς προσπάθειας εξεύρεσης λύσης στο θέμα του γηπέδου του Παναθηναϊκού.

6.47-Συστηματικός αγώνας με αθλητικούς φορείς αντιμετώπισης της μάστιγας του dopping.


Σε παγκόσμιες συνθήκες μαζικής δημοκρατίας μπορεί να μοιάζει ότι η πλάστιγγα έγειρε διεθνώς υπέρ του υλικού πολιτισμού, πάραυτα ο πνευματικός πολιτισμός παραμένει η ουσία της ανθρωπότητας, με τον ουσιαστικό πολιτισμό να συνεχίζει να προάγεται από την Πόλη «με έργα καλά και δίκαια». Η Αθήνα ως Κέντρο του Ελληνισμού είναι μια υπερκινητική, υπερδραστήρια πρωτεύουσα, σε παραγωγή σύγχρονων έργων πολιτισμού και δεν έχει σε τίποτα να ζηλέψει από ξένες πρωτεύουσες.

Το πρόβλημα της Αθήνας, στον τομέα του Πολιτισμού, εντοπίζεται σε δυο κομβικά σημεία. Στην Παραγωγή και στην Διάθεση.

Για την παραγωγή πολιτιστικών έργων η Δημοτική Αρχή οφείλει με τις όποιες δυνάμεις της να σταθεί δίπλα στην αγωνία και το όραμα των καλλιτεχνών συνεισφέροντας υλικοτεχνικές λύσεις, βοήθεια και υποδομές παραγωγής. Για το λόγο αυτό μέσω άμεσης συνεργασίας με τους ίδιους τους καλλιτέχνες θα σχηματιστούν ανά τέχνη (και για όλες τις τέχνες) όργανα για την από κοινού εκπόνηση δράσεων πολιτισμού. Η Δημοτική μας Κίνηση γνωρίζοντας με λεπτομέρεια το χώρο του πολιτισμού επιθυμεί να καταστήσει το Δήμο στρατηγείο των καλλιτεχνών.  

Για την προώθηση, διάθεση, διανομή του παραχθέντος σημαντικού αλλά αφανούς εγχώριου πολιτιστικού έργου ο Δήμος με αμφίδρομη συνεργασία δημοτικής αρχής και καλλιτεχνών και τη βοήθεια ατόμων εξειδικευμένων στο αντικείμενο διαχείρισης πολιτισμού, μπορεί κι οφείλει να δημιουργήσει κατάλληλες υποδομές διανομής και θεσμούς για τη διεθνή προβολή ελληνικών εξαγώγιμων πολιτιστικών έργων.

Στην  πλανητική εποχή όπου τα κράτη υποχωρούν, πόλεις αναδύονται. Πόλεις διεθνώς διαγκωνίζονται να κατοχυρώσουν ένα «σήμα κατατεθέν» (brand name). Η Αθήνα λόγω ιστορικής κληρονομιάς το έχει κατοχυρωμένο αλλά δεν το έχει αξιοποιήσει συστηματικά. Το σήμα κατατεθέν της είναι:

ΑΘΗΝΑ - ΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ, ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ